Iris Epping's Blog

Verhalen over mijn fotografie avonturen en tips voor het fotograferen van honden.

Hondenfotografie Quick Tip #4 - Let op de achtergrond

Een andere belangrijke tip die ik mee kan geven is dat je op de achtergrond moet letten. Vaak zijn wij als fotografen zo druk bezig met het model, in mijn geval vaak een hond, dat we helemaal niet op de achtergrond letten. We maken een foto en zijn we super blij dat de hond lief kijkt en scherp is en gaan we tevreden naar huis. Eenmaal thuis zien we op de grote scherm dat er mensen of storende onderwerpen in de achtergrond zijn. Soms is dat nog wel weg te krijgen met Adobe Photoshop, maar dan voel je je een beetje teleurgesteld in jezelf.

Mijn tip is dus voordat je foto's gaat maken, kijk snel even naar de achtergrond. Vaak als je een meter naar links of rechts gaat is het vaak al niet meer zichtbaar met een telelens; de lens die het meeste gebruikt wordt voor portretten. Bij het maken van de volgende foto van de Labradoodle Summer van Puur Doodles ging ik eerst rondkijken of er geen storende elementen waren en welke hoek het mooist was. Vaak draai ik ook nog even om op de pad want vaak genoeg geeft de andere richting een mooiere achtergrond. Deze foto was ook met een telelens gemaakt en daardoor is de achtergrond ook mooi wazig en is al het aandacht op de mooie Labradoodle die super veel lol heeft gehad met maken van deze actie foto! Kijk die oren! 

Summer's favoriete onderdeel van onze shoot: actie foto's! 

Summer's favoriete onderdeel van onze shoot: actie foto's! 

Hoe je een feestje bouwt tijdens het fotograferen van honden

In de vorige blogpost had ik over dat belonen heel belangrijk is. Je kunt het alleen bij af en toe snoepjes geven als hij of zij het goed doet. Dit werkt in het meeste gevallen wel. Maar voor sommige honden werkt dit niet zo goed. Of ze vinden het nog een beetje spannend, vervelen zich snel of ze worden snel afgeleid. In deze gevallen is het beter om een mini-feestje te bouwen als er een foto gemaakt wordt. Zo wordt en blijft het super leuk voor hun en vergeten ze of horen ze helemaal niet de rare 'click' dat sommige camera's maken als ze een foto maken. Ik heb verhalen gehoord dat sommige mensen het zo gedaan hebben dat ze de click van de camera associeren met een belonging. Next level clicker training! Hoe je een feestje bouwt is door allemaal rare stemmetjes te gebruiken, liefst hoge, nadat er een foto gemaakt wordt en dan heel blij naar je hond toe en eventjes spelen. Je kunt ook net na een foto een speeltje weggooien en hun eventjes laten spelen. Zo wordt de fotoshoot wel wat langer, maar dan heeft de hond veel meer plezier en kijken ze uit naar de volgende keer dat de camera tevoorschijn gehaald wordt. 

 

Hondenfotografie Quick Tip #3 - Belonen tijdens het fotograferen

Het is ook heel belangrijk om de hond te belonen als hij kijkt. Na de eerste foto, meteen een beloning en daarna kan het om de paar foto's. Als je geen beloning geeft dan vindt de hond de shoot een stuk minder leuk en wordt het veel lastiger om zijn of haar aandacht te krijgen. Als je met een speeltje aandacht trekt dan kun je het speeltje weggooien en kunnen jullie even kort samen spelen voordat je het weer even afpakt om weer aandacht te trekken voor de volgende foto's. Zo blijven ze er plezier mee hebben en gaan ze zich niet vervelen.

Om dit effectief te doen moet je er achter komen wat hem of haar het meest motiveert zodat je hem of haar kan belonen als hij of zij naar de camera kijkt als er een foto gemaakt wordt. Zijn dit snoepjes, speeltjes of is het gewoon jouw stem? Sommige honden doen alles voor hun favoriete bal of voor een lekker stukje kaas, maar er zijn ook honden die alles doen voor een "goed zo!". Het moet eigenlijk een soort feest zijn voor de hond. Ze moeten plezier hebben als ze het doen. Meer tips over hoe je een feestje bouwt tijdens het fotograferen komt in een volgende blogpost.

Delen mag met naamsvermelding! :)

Delen mag met naamsvermelding! :)

Hoe krijg je de aandacht van de hond

Er zijn verschillende manieren om aandacht van jouw hond te krijgen. Je kunt gekke stemmetjes gebruiken (hoe gekker hoe beter en vaak is het niet handig om de naam van de hond te zeggen want dan loopt de hond misschien naar je toe) en/of een app te gebruiken op jouw smartphone die gekke geluiden afspeelt. Er zijn talloze apps die verschillende piepjes van hondenspeelgoed kunnen afspelen, maar vaak werken apps met dierengeluiden ook! Een eenden lokfluit kan ook gebruikt worden of zo'n feestfluit. Als het geluid maar gek genoeg is. :) Een heel raar geluid kan er ook nog voor zorgen dat de hond zijn of haar kop scheef houdt, dit zorgt echt voor de liefste foto's! Let wel op dat je snel moet zijn met het fotograferen anders kijkt hij of zij weer weg. Het is ook belangrijk dat de bron van het geluid dichtbij je camera (liefst tegen de zij- of bovenkant van je lens aan) is. Anders is het effect een stuk minder in de foto.

Als gekke geluiden niet meer werken kun je altijd een speeltje met piep pakken of een bal en daar zijn of haar aandacht mee krijgen. Bij de fotoshoot van Woep de zwarte Labrador hadden de eigenaren zijn favoriete bal meegenomen en dit heeft zeker geholpen! Lekkere hondensnoepjes of stukjes worst of kaas werken ook heel goed.

Om er voor te zorgen dat de hond de fotoshoot heel leuk vindt, is het belangrijk om de hond te belonen nadat de foto gemaakt is. Hier komt nog een blog post over. 

Woep de zwarte Labrador was nog een beetje nat van de onverwachte regenbui. Delen mag met naamsvermelding! :)

Woep de zwarte Labrador was nog een beetje nat van de onverwachte regenbui. Delen mag met naamsvermelding! :)

Hondenfotografie Quick Tip #2 - Oogcontact

Vaak de meest indrukwekkende foto's van honden zijn foto's waar de hond oogcontact maakt met de kijkers (dus tijdens de shoot de lens). Zo krijgen de kijkers meer connectie met de honden en brengt de foto daardoor ook meer gevoelens naar boven. Meeste mensen weten dit al, maar vaak bij beginnende hondenfotografen kijken de honden net niet naar de camera; ze kijken vaak iets te ver naar links of rechts. Dit kan gebeuren omdat de eigenaar achter de fotograaf staat en de aandacht trekt van de hond of soms wordt de bal te ver van de camera gehouden. Dit is erg jammer want dan is het effect er niet en is de foto ook minder indrukwekkend. Probeer de hond in de lens te laten kijken of de bal of andere interessante speeltjes tegen de zij- of bovenkant van de lens te houden en niet de eigenaar van de hond de aandacht laten trekken.

Meer informatie over verschillende manieren om de aandacht van jouw hond te laten trekken komt in een volgende blog post.

Boef een Duitse Staande pup kijkt naar de camera terwijl hij speelt. Delen mag met naamsvermelding! :)

Boef een Duitse Staande pup kijkt naar de camera terwijl hij speelt. Delen mag met naamsvermelding! :)